Sárga túró? Ilyenkor Húsvét táján szinte mindenki furán néz rám, amikor kiejtem a számon ezt a két szót: sárga túró
Húsvétkor készítik ezt az ételt Szabolcsban, Hajdúban és Erdélyben. Na meg persze az országban és a világon máshol is azok, akik az előbb említett tájakról származnak, és azok, akik megkóstolták, és érdemesnek tartották felvenni a saját menüjükbe.
Igazi tehéntúró nincs benne. A képen a kisebbik tányéron vana a sárga túró, egy diós torta mellett
A receptje:
1 liter zsíros tej, én 3,5 %-os tejet használtam
10-12 db tojás
cukor ízlés szerint, kb.: 8-10 kanálnyi
Aki szigorúan tartja a diétáját, az is készítheti, édesítővel, és soványabb tejből. És persze mértékletesség !
Elkészítése:
A tejet odatesszük forrni, közben a tojásokat felütjük egy tálba, és a cukorral kissé felverjük. Nem kell teljesen habosra verni. Amikor a tej már majdnem forr, akkor a cukros tojást belekeverjük. Nem kell forrnia. Addig kavargatjuk folyamatosan, amíg a tojás pelyhesedni, túrósodni kezd. Amikor összecsomósodott, akkor én szűrőbe gézt teszek, és ebbe öntöm a masszát. A géz végeit összefogom, és fakanálra kötöm. A szűrőből kiemelem a gézbe kötött ,,túrót" és egy fazékra teszem, hogy kicsepegjen a savó. Mennyiségtől függően 12-16-20 óra múlva amikor már nem csepeg több savó, fogyasztható. Hűtőben tároljuk.
Tippek:
Lehet bele tenni vaníliás cukrot, finom illatos lesz tőle, csak javít rajta
Mazsolát is tehet bele aki szereti.
Készülhet sósan is. Természetesen akkor kimarad a cukor, helyette só, bors, snidling stb. kerülhet bele.
Édesen desszert, sósan a sonka mellé lehet fogyasztani.
A mannakreativ.blog.hu/ pár napja indult. A mannaelete.blog.hu/ már picit régebben. Ezeket a blogokat is ajánlom mindenki figyelmébe.